Nad morzem

Czego warto skosztować w Neapolu?

Czego warto skosztować w Neapolu?

Piękne Morze Tyrreńskie

Neapol to niezwykle klimatyczne miasto znajdujące się w wymarzonej wręcz scenerii tuż nad Zatoką Neapolitańską, z której rozpościera się widok na Morze Tyrreńskie. Miasto znajduje się także u podnóża jednego z najbardziej złowrogich wulkanów Wezuwiusza i jest jednym z najbardziej klimatycznych miejsc w całym kraju. To właśnie tutaj narodziła się najgroźniejsza w historii mafia Kamorra. Miasto słynie także z przepysznego jedzenia, któremu warto poświęcić chwilę uwagi. Podróżowanie to nie tylko piękne krajobrazy i zabytki, ale także poznawanie nowej kultury poprzez kuchnię. W tej materii Neapol ma wiele do powiedzenie. Nie sposób nie rozwodzić się godzinami na temat jakości owoców morza, które w Neapolu dostępne są niemal w każdej knajpce i restauracji. Największą popularnością cieszą się ogromne półmiski z małżami podawanymi z dodatkiem odrobiny pieprzu i cytryny. Małże traktowane są w mieście troszeczkę jak przystawki, choć porcje są tak ogromne, że wielu turystów nie jest w stanie zjeść dania głównego.

Jak Włochy to i ser

Kolejnym przysmakiem, którego nie wolno pominąć na kulinarnej trasie po Neapolu jest ser mozzarella, który de facto wywodzi się z tego regionu i jest przypuszczalnie najlepszy na świecie. Kulki mozzarelli można kupić w plastikowych woreczkach i w różnych rozmiarach. Smakuje wyjątkowo dobrze i można być absolutnie pewnym, że nigdzie indziej na świecie nie zjemy tego sera w tak wybitnym wydaniu. Nie jest przesadą również, że pizza smakuje tutaj inaczej niż w innych regionach Włoch. Najlepszym wariantem są pizze z jak najmniejszą ilością dodatków. Dopiero wtedy będziemy w stanie docenić idealnie wypieczone ciasto oraz pyszny sos pomidorowy znajdujący się pod warstwą żółtego sera.

Hotele a dbałość o bezpieczeństwo gości.